Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

The Greek TestΈχασα πρόσφατα την αδελφή μου μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο. Στη διάρκεια αυτού του αγώνα έψαξα κάθε δυνατή πηγή συμβατικής ή εναλλακτικής θεραπείας δυστυχώς όμως τελικά τίποτα δεν ήταν αρκετό.

Στο ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς πολλές ομάδες αλληλοϋποστήριξης ασθενών και συγγενών ασθενών όπου συζητούν μεταξύ τους για θεραπείες, ανταλλάσσουν απόψεις, και δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλο. Υπήρξα κι εγώ μέλος σε 4-5 τέτοιες κοινότητες, αλλά επίσης διάβαζα και κάθε σχετικό μπλογκ.

Ένα θέμα που ερχόταν συχνά μπροστά μου ήταν αναφορές στο λεγόμενο “greek rest”. Τι αποτελέσματα έβγαλε, τι συμβούλεψε ο γιατρός σχετικά, τι μπορεί να σημαίνει το Α ή το Β. Με τα πολλά το έψαξα, και νομίζω έχει πολύ ενδιαφέρον.

Το “Greek test” είναι ένα test χημειοευαισθησίας που γίνεται σε παγκόσμια αποκλειστικότητα από τον εντελώς άγνωστο στην Ελλάδα γιατρό Ιωάννη Παπασωτηρίου σε ένα εργαστήριο στο Δήμο Φιλώτα του Νομού Φλωρίνης !!!

Κυκλοφορούν κι άλλα τέτοια τεστ, αλλά το πρωτοποριακό σ’ αυτό είναι πως δεν απαιτείται ιστός (δηλ. κομμάτι από όγκο που έχει αφαιρεθεί χειρουργικά) αλλά αρκούν 20 ml αίμα. Η μεθοδολογία είναι η εξής:
1. Με κάποια πρωτοποριακή μέθοδο φυγοκέντρησης απομονώνονται τα κυκλοφορούντα στο αίμα καρκινικά κύτταρα (CTCs δηλ. Circulating Tumor Cells).
2. Αναπτύσσονται καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων πάνω στις οποίες δοκιμάζονται διάφορα φάρμακα για το πόσο αποτελεσματικά είναι.
3. Ελέγχονται τα καρκινικά κύτταρα για διάφορα άλλα χαρακτηριστικά τους (ευαισθησία σε ακτινοβολίες, υπερθερμία, αυξητικούς παράγοντες, ογκογονίδια κλπ).

Σε κάποιους τύπους καρκίνου ή στάδια της νόσου δεν υπάρχουν CTCs, κι άρα η μέθοδος είναι μη εφαρμόσιμη. Όταν όμως απομονωθούν CTCs ο έλεγχος των φαρμάκων είναι ποιο αξιόπιστος γιατί γίνεται στα πραγματικά κύτταρα του όγκου που είναι συνήθως αρκετά διαφορετικά από αυτά που έχουν ελεγχθεί τα χημειοθεραπευτικά. Έτσι είμαστε ποιο ασφαλείς για το αν υπάρχει ελπίδα ανταπόκρισης από κάποια θεραπεία ή όχι.

Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως από τη δική μας εμπειρία η μέθοδος ήταν σχεδόν απόλυτα ακριβής και μας βοήθησε αρκετά. Δυστυχώς η επίσημη ογκολογία δεν έχει κάνει αποδεκτά αυτά τα test (υπάρχει πολλή αρθρογραφία για το θέμα και αντικρουόμενες απόψεις), και προτιμά τη μέθοδο “educated guess” από τον in vitro έλεγχο της αποδοτικότητας των φαρμάκων της. Η επιχειρηματολογία της απόρριψης των “chemo sensitivity tests” δύσκολα πείθει. Αντίθετα δείχνει το πόσο άκαμπτη είναι η ογκολογία στην εξέλιξη της έρευνας. Ξέρω πως υπάρχουν ογκολόγοι που κρυφοκοιτάζουν τα τεστ, ενώ άλλοι δεν τα καταδέχονται ούτε για συζήτηση.

Το test χρησιμοποιείται από δεκάδες ογκολογικά κέντρα σε όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία και αλλού) που στέλνουν αίματα στο Δήμο Φιλώτα για αναλύσεις. Το επίσημο site του εργαστηρίου www.rgcc-genlab.com δεν είναι πολύ καλό (βρίσκεται σε αναβάθμιση). Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και 4 παραδείγματα αποτελεσμάτων για διάφορους τύπους καρκίνου στο site μιας κλινικής από το Dallas του www.atmctx.com/cancer-test/

Το γιατρό δεν τον γνωρίζω προσωπικά, όσες φορές χρειάστηκε μίλαγα με τη γραμματέα του εργαστηρίου του που ήταν πάντα ευγενέστατη. Η τιμή του test είναι 1100 ευρώ (ίσως για γιατρούς να κάνει κάποια έκπτωση). Κάναμε 4 τέτοια test (συνήθως ένα είναι αρκετό) σε διάρκεια 3 ετών, και μπορώ να πω ότι ήταν από τα χρήματα που πραγματικά έπιασαν τόπο. Το συνολικό κόστος νοσηλείας ήταν τόσο απίστευτα υψηλό, που τα 4 χιλιάρικα ούτε καν τα θυμάμαι.

Αυτό που θέλω να πω για τον κύριο Παπασωτηρίου είναι πως δείχνει απίστευτο επαγγελματισμό με τη δουλειά του, δεν πιέζει ποτέ για χρήματα, και πάντα μου έλεγχε ότι ουσίες ή άλλα χαρακτηριστικά του ζήτησα χωρίς επιπλέον κόστος। Στο youtube υπάρχει κι αυτό το βίντεο www.youtube.com/watch?v=NaFwvJXVEcI(είναι σε 11 μέρη) μιας παρουσίασης του test σε Άγγλους ογκολόγους στο Λονδίνο για όποιον θέλει να έχει μια εικόνα του πρωτοποριακού αυτού επιστήμονα.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα μας, είναι καλό να ξέρουμε πως υπάρχει κι άλλη Ελλάδα.

Δημήτρης

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα κ. Δημήτρη.Ο κ.Παπασωτηρίου είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και άριστος επιστήμονας.Είναι υπεράνω χρημάτων. Βοηθάει συνεχώς τον κόσμο.Ο άνθρωπος αυτός έχει έναν υπέροχο χαρακτήρα που μόλις σου μιλάει, όσο απογοητευμένος και να είσαι παίρνεις πολύ θάρρος για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι.Εχει αφιερώσει τη ζωή του στις έρευνες για τον καρκίνο.Εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα μα πάρα πολύ και ηθικά και υλικά.Σας διαβεβαιώνω ότι σ'αυτόν οφείλεται το ότι ζει ακόμη η κόρη μου Σταυρούλα-24 ετών- η οποία πάσχει από κακοήθες νόσημα.Ο κ.Παπασωτηρίου συνεχίζει και αγωνίζεται και προσπαθεί ακόμη για να τη θεραπεύσει.Δεν έχω γνωρίσει στη ζωή μου τέτοιον άνθρωπο.Μας δίνει απλόχερα τη βοήθειά του συνεχώς.Ευχαριστώ είναι πολύ ελάχιστο να πω σ'αυτόν τον άνθρωπο.Το μόνο που εύχομαι μέσα από την ψυχή μου είναι ο Θεός να του χαρίζει υγεία για να συνεχίσει τον αγώνα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή