Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μερικοί τζάμπα μάγκες προτείνουν στάση πληρωμών.


Ο μόνος λόγος για να μας "αφήσουν" οι δανειστές μας να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος μας είναι να πιστεύουν πως έτσι θα πάρουν περισσότερα από τα χαμένα. Διαφορετικά τι νόημα έχει γι' αυτούς η "αναδιαπραγμάτευση" ? Και πόσο είναι ένα «λογικό» χρέος που μπορεί να αποπληρωθεί? Ακόμα κι 80% των χρεών μας να μας χαρίσουν, θα μείνει ένα ποσό 70-80 δις να πληρώσουμε !!! Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών για χρέος 60 δις ευρώ, και σήμερα διαπραγματεύεται να το μειώσει στα 20 δις. Εμείς, που δεν είμαστε Αργεντινή, που θα βρούμε τα 70 δις, ? Ούτε σε 100 χρόνια δεν πρόκειται να ξοφλήσουμε, φαντάσου δηλ. το κούρεμα να είναι και κάτω από 80%.

Αλλά ακόμα και σήμερα, με όλες τις περικοπές που μας επέβαλε το ΔΝΤ, αδυνατούμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Και μιλάω για το πρωτογενές έλλειμμα. Δηλ. ακόμα κι αν μας χαρίσουν όλους τους τόκους, θα πρέπει να δανειστούμε άλλα 6 δις για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Το ίδιο και το 2011. Από το 2012, κι αν όλα πάνε όπως προβλέπεται, και γίνουν οι επιπλέον περικοπές που έχουν προγραμματίσει, μόνο τότε θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι δανειστές μας κρατάνε την Ελλάδα από 100 μεριές. Δεν είμαστε Αργεντινή ή Αμπού Ντάμπι για να κάνουμε μαγκιές. Εδώ αν μας σαμποτάρουν μια χρονιά τον τουρισμό μας, ή αν προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ξοφλήσαμε.

Για μένα η λύση που θα προωθήσει η Ευρωζώνη θα είναι να μας αφήσουν να ρολάρουμε λογιστικά τα ήδη υπάρχοντα χρέη μας, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλ. να ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε. Αν πάλι γίνει κούρεμα, αυτοί θα αποφασίσουν τι μορφή θα πάρει και πόσο θα είναι (π.χ. επιμήκυνση αποπληρωμής). Ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα είναι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και να μας ξεφορτωθούνε. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε ή θα μας ξαναβοηθήσουν με νέους όρους, ή θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε.

Πάντως μαγκιές δεν σηκώνουν τέτοια θέματα. Σιγά μη μας επιτρέψουν να εκφράσουμε άποψη για το πόσα λεφτά θα πρέπει να μας χαρίσουνε. Διαβάστε την ιστορία της πτώχευσης του 1893 επί Τρικούπη. Τότε αποβίβασαν στρατεύματα στην Ελλάδα, και έβαλαν φρουρές σε Διώρυγα Κορίνθου και Τελωνεία για να εισπράττουν απ’ ευθείας τα έσοδα της χώρας. Σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την απληστία τους για την είσπραξη των δανεικών, απλώς γίνεται με ποιο political correct μεθόδους. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλιτώσουμε, ακόμα κι αν επιλέξουμε για Πρωθυπουργό την Παπαρήγα.